środa, 11 stycznia 2012

Muffinki marmurkowe z kremem

Dziś Alutka ma po przedszkolu gościa- swoją przedszkolną przyjaciółkę, postanowiłam przygotować im jakiś smakołyk a że właśnie dostałam przesyłkę od przekochanej Maji (jeszcze raz ogromnie dziękuję :* ) z cudnymi filiżaneczkami do muffinek, to wybór był oczywisty ;) Upichciłam marmurkowe babeczki w ulubionych kolorach dziewczynek ;)



Marmurkowe muffinki

Składniki na ok 10 sztuk:

  • 280g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115g cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju lub 85g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 łyżeczka dowolnego aromatu (użyłam śmietankowego)
  • 2 łyżki kakao lub barwnik spożywczy 



W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej/roztopione masło i aromat.

Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao lub barwnik i wymieszać.
Wypełnić ciastem foremkęmę do muffinek- na zmianę po jednej łyżce kolorowego i podstawowego ciasta. Foremki wypełnić do 3/4 wysokości.
 Piec ok. 20 minut w temp. 200st.C.

Krem (wg przepisu stąd, zrobiłam z połowy porcji):

  • 600 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru (lub wg uznania)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by jej nie 'przebić'). Dodać serek mascarpone, pastę waniliową i wymieszać łyżką.
Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają. Cieszę się, że jesteś zadowolona. Pozdrawiam xxx

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko! CUDO! Te filiżanki są boksie! Rany ależ to apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń