Dziś Alutka ma po przedszkolu gościa- swoją przedszkolną przyjaciółkę, postanowiłam przygotować im jakiś smakołyk a że właśnie dostałam przesyłkę od przekochanej Maji (jeszcze raz ogromnie dziękuję :* ) z cudnymi filiżaneczkami do muffinek, to wybór był oczywisty ;) Upichciłam marmurkowe babeczki w ulubionych kolorach dziewczynek ;)
Marmurkowe muffinki
Składniki na ok 10 sztuk:
- 280g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115g cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju lub 85g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1 łyżeczka dowolnego aromatu (użyłam śmietankowego)
- 2 łyżki kakao lub barwnik spożywczy
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej/roztopione masło i aromat.
Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao lub barwnik i wymieszać.
Wypełnić ciastem foremkęmę do muffinek- na zmianę po jednej łyżce kolorowego i podstawowego ciasta. Foremki wypełnić do 3/4 wysokości.
Piec ok. 20 minut w temp. 200st.C.
Krem (wg przepisu stąd, zrobiłam z połowy porcji):
- 600 ml śmietany kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru (lub wg uznania)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by jej nie 'przebić'). Dodać serek mascarpone, pastę waniliową i wymieszać łyżką.
Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.
Smacznego :)
czadowo forma!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają. Cieszę się, że jesteś zadowolona. Pozdrawiam xxx
OdpowiedzUsuńo matko! CUDO! Te filiżanki są boksie! Rany ależ to apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń