środa, 23 listopada 2011

Czekoladowe sufleciki

Są takie dni w miesiącu gdy jestem w stanie zjeść sporą ilość słodkości, właśnie nadszedł ten czas ;)
Upiekłam moje pierwsze sufleciki, są absolutnie czekoladowe, puszyste i smakują wyśmienicie. Muszę kupić klasyczne foremki do sufletów, bo dziś użyłam zwykłych miseczek.
Przepis znalazłam na tym forum http://fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html




Czekoladowe sufleciki


  • 50 g ciemnej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 60 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • cukier puder do posypania foremek
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżki miałkiego cukru
  • 1 łyżka kakao






Pokruszoną czekoladę zalać prawie gotującym się mlekiem i mieszać aż się 

rozpuści. W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gotować na małym ogniu 
przez minutę. Stopniowo wlewać czekoladowe mleko ciągle mieszając. 
Doprowadzić do wrzenia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Foremki do 
sufletów (z tego przepisu wychodzi ok. 6 porcji) wysmarować masłem i oprószyć 
cukrem pudrem. Odzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z masą 
czekoladową, a białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Na końcu ubijania 
wmieszać kakao. Pianę połączyć delikatnie z masą czekoladową. Napełnić 
foremki i każdą posypać cukrem pudrem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni 
piekarnika i piec ok. 15-20 min. Posypać przesianym cukrem pudrem i podawać 
na ciepło. 

Smacznego :)

1 komentarz: