Składniki:
- 50 g czekolady deserowej
- 450 ml mleka czekoladowego (użyłam zwykłego i dodałam łyżkę kakao rozpuszczalnego)
- 100 g pokruszonych herbatników
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki dżemu czereśniowego (użyłam 2 łyżki domowego dżemu z czarnej porzeczki)
Połamać czekoladę, wrzucić do garnka, dodać mleko. Mieszając podgrzewać aż czekolada rozpuści się. Doprowadzić prawie do wrzenia. Odstawić i przestudzić.
Do miski wsypać pokruszone herbatniki i 25 g cukru, dodać mleko z czekoladą, wymieszać. Dodać żółtka i zmiksować / utrzeć.
Przełożyć masę do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok 25-30 min lub do momentu gdy pudding stężeje i będzie się uginał przy dotknięciu.
W misce ubić sztywną pianę z białek, stopniowo dodawać pozostały cukier i ubić na sztywną lśniącą pianę.
Dżem rozsmarować na upieczonym puddingu, nałożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika na ok 15 min aż beza będzie złocista i chrupiąca.
Smacznego ;)
bardzo ciekawy, nie omieszkam wypróbować.
OdpowiedzUsuń