sobota, 19 listopada 2011

pudding czekoladowy

Pierwsze podejście do puddingu. Przepis z książeczki "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine. W książce znajduje się pod nazwą Czekoladowy pudding królewski. Uwaga, to dość słodka propozycja ;)



Składniki:
  • 50 g czekolady deserowej
  • 450 ml mleka czekoladowego (użyłam zwykłego i dodałam łyżkę kakao rozpuszczalnego)
  • 100 g pokruszonych herbatników
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki dżemu czereśniowego (użyłam 2 łyżki domowego dżemu z czarnej porzeczki)

Połamać czekoladę, wrzucić do garnka, dodać mleko. Mieszając podgrzewać aż czekolada rozpuści się. Doprowadzić prawie do wrzenia. Odstawić i przestudzić.
Do miski wsypać pokruszone herbatniki i 25 g cukru, dodać mleko z czekoladą, wymieszać. Dodać żółtka i zmiksować / utrzeć. 
Przełożyć masę do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok 25-30 min lub do momentu gdy pudding stężeje i będzie się uginał przy dotknięciu.
W misce ubić sztywną pianę z białek, stopniowo dodawać pozostały cukier i ubić na sztywną lśniącą pianę.
Dżem rozsmarować na upieczonym puddingu, nałożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika na ok 15 min aż beza będzie złocista i chrupiąca.

Smacznego ;)

1 komentarz: