Od jakiegoś czasu chodziło za mną coś z ciasta francuskiego. Brak czasu nie pozwolił mi przygotować domowego ciasta więc posiłkuję się dziś kupnym.
Paluchy serowe
- ciasto francuskie mrożone lub świeże (użyłam jedno opakowanie świeżego)
- ser żółty (użyłam ementalera)
- jajko
- suszone pomidory
- czosnek
- oregano
- bazylia
- papryka
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W tym czasie podzielić ciasto na pół (chyba, że robimy większą ilość paluchów wówczas użyć dwóch paczek ciasta). Ułożyć na blacie/stolnicy jeden płat ciasta, posmarować go roztrzepanym jajkiem, posypać startym serem oraz opruszyć przyprawami (przygotowałam z powyższych mieszankę w stylu włoskim), na tej warstwie ułożyć drugi płat ciasta i docisnąć, posmarować roztrzepanym jakiem, posypać startym serem, pokroić na paski ok 1,5- 2 cm szerokości, skręcać w spiralki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok 3 cm odstępy. Piec do zrumienienia- zajęło mi to k 15 min.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz