czwartek, 16 lutego 2012

Torcik kakaowy z bitą śmietaną

Wczoraj moja córcia miała urodziny. Niestety jest chora, ma ospę i nie mogła przyjąć gości więc ten dzień swędziliśmy tylko we trójkę ale urodzinowego tortu nie mogło zabraknąć. Tort a raczej torcik, bo miał tylko 16 cm średnicy upiekłam na bazie przepisu muffinkowego.




  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki kakao naturalnego
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • niecała szklanka wiśni z zalewy


Składniki suche wymieszałam w jednej misce, mokre w drugiej. Do mokrych dodałam wiśnie. Połączyłam obie miski, krótko wymieszałam. Masę przełożyłam do małej tortownicy o średnicy 16 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką i upiekłam w 200 stopniach przez 30 min


  • 1 opakowanie śmietanki 30%
  • 0,5 opakowania serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru zmielonego z cukrem waniliowym


Ubiłam śmietankę z cukrem, dodałam serek mascarpone i delikatnie wymieszałam.

Torcik przełożyłam śmietanową masą, posypałam płatkami migdałów i na życzenie Ali ozdobiłam pozostałą śmietanową masą zabarwioną odrobinką fioletowego barwnika spożywczego.

Taki torcik błyskawiczny wyszedł ale smaczny :)

5 komentarzy:

  1. super! też będę mały tort piekła za niedługo... tzn w weekend...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam ... Wszystkiego słodkiego ;-) A tort i zdjęcia - EXTRA!

    OdpowiedzUsuń