Składniki suche:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru (użyłam jasnego trzcinowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki dobrego naturalnego kakao
Składniki mokre:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
Nadzienie budyniowe (można przygotować budyń z torebki używając połowę mleka):
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej; można użyć skrobię ziemniaczaną)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- olejek aromatyczny (użyłam waniliowego)
Przygotować budyń i odstawić do przestygnięcia. Odlać część mleka i wymieszać z aromatem, cukrem i maizeną, pozostałą część zagotować z cukrem. Dolać mieszankę do gotującego się mleka, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Masa ma być gęsta.
Składniki suche wymieszać w jednej misce, składniki mokre w drugiej. Do foremki muffinkowej nakładać część masy muffinkowej, następnie łyżeczkę budyniu i przykryć kolejną porcją masy muffinkowej.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20-25 min.
Smacznego :)
Godne wypróbowania ;-) i smacznie wyglądające !!!
OdpowiedzUsuńBosssssssssskie ! Póki co najlepszy przepis na muffinki jaki będę miała u siebie! Rewelka!
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko pysznie!
OdpowiedzUsuń