czwartek, 1 marca 2012

Kakaowe muffinki z budyniem



Składniki suche:
  • 1 szklanka mąki
  •  1/2 szklanki cukru (użyłam jasnego trzcinowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dobrego naturalnego kakao


Składniki mokre:
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła


Nadzienie budyniowe (można przygotować budyń z torebki używając połowę mleka):
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej; można użyć skrobię ziemniaczaną)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • olejek aromatyczny (użyłam waniliowego)


Przygotować budyń i odstawić do przestygnięcia. Odlać część mleka i wymieszać z aromatem, cukrem i maizeną, pozostałą część zagotować z cukrem. Dolać mieszankę do gotującego się mleka, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Masa ma być gęsta.

Składniki suche wymieszać w jednej misce, składniki mokre w drugiej. Do foremki muffinkowej nakładać część masy muffinkowej, następnie łyżeczkę budyniu i przykryć kolejną porcją masy muffinkowej.

Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20-25 min.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Godne wypróbowania ;-) i smacznie wyglądające !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bosssssssssskie ! Póki co najlepszy przepis na muffinki jaki będę miała u siebie! Rewelka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają nieziemsko pysznie!

    OdpowiedzUsuń