czwartek, 19 stycznia 2012

Szybkie brioszki

Szybkie, to pojęcie względne ;) ale w porównaniu z innymi przepisami na brioszki, na które trafiłam te są szybkie :) Przepis znalazłam TU.


Składniki:

  • 190 g mąki (dałam typ 650)
  • 20 g mleka
  • 2 duże jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 110 g dobrego miękkiego masła




Drożdże pokruszyć do kubka i utrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać całe mleko i 1 łyżeczkę mąki i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i wyrośnięte drożdże i zmiksować aż powstanie gładka masa.
Powoli wsypywać cukier cały czas miksując, aż ciasto zacznie przypominać kulę (nie będzie takie gęste, żeby powstała zgrabna kula). Dodać masło pokrojone w kostkę i miksować tak długo, aż całe masło wmiesza się w ciasto i całość będzie gładka i błyszcząca.
Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie łyżką napełnić foremki prawie do pełna, każdą posmarować mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190-200°C i piec brioszki około 15 min.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. akurat mam drożdże, może wykonam? Bo wyglądają bosko :D

    OdpowiedzUsuń