piątek, 11 listopada 2011

spighe z pietruszkowym pesto

Dziś błyskawicznie i zdrowo- makaron spighe z pietruszkowo-słonecznikowym pesto oraz pomidorkami z bazylią, oliwą z oliwek i octem balsamicznym.



Spighe z pietruszkowym pesto:
  • 1/2 paczki makaronu spighe
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii 
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • ser parmezan


Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Natkę pietruszki wrzucić do blendera, dodać dwa wyciśnięte ząbki czosnku, ziarna słonecznika, odrobinę oliwy i wody oraz pieprz (użyłam świeżo mielonego pieprzu z suszoną skórką cytrynową). Zmiksować na gładką pastę.

Pomidory pokroić w drobną kostkę, wymieszać z bazylią, oliwą z oliwek i octem balsamicznym, oprószyć solą i pieprzem.

Makaron ugotować, odlać wodę, dodać pietruszkowe pesto, wymieszać. Wyłożyć na talerz a na wierzch pomidory i parmezan.

Smacznego :)

P.S.
Niezależnie od odmiany (pietruszka o karbowanych lub gładkich listkach), natka jest doskonałą przyprawą, która nie tylko podnosi walory smakowe potrawy, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jest skarbnicą składników odżywczych. Zawiera minerały m.in.:magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C (2 razy więcej niż w cytrynie, w tej samej masie produktu). Natka ułatwia także przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, aktywizuje do pracy wątrobę oraz działa moczopędnie. Łagodzi dolegliwości menstruacyjne, redukuje cellulit i chroni nas przed wolnymi rodnikami (dzięki m.in. witaminie C i karotenowi).
Warto więc jeść również natkę. Jedna łyżka posiekanych liści dostarcza prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminy C, oraz całe na beta karoten. Natka dodana do sosów mięsnych lub jajek, zwiększa przyswajalność żelaza z tych produktów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz