Roladki drobiowe ze szpinakowym nadzieniem
W zależności od tego czy chcemy przyrządzić jedną dużą roladę do podzielenia na porcje czy też małe roladki jako pojedyńcze porcje należy przygotować odpowiednio filet z piersi indyka lub właściwą ilość pojedyńczych filetów z piersi kurczaka.
- filet z piersi indyka / filety z piersi kurczaka
- szpinak świeży lub mrożony
- ser feta
- suszone pomidory
- czosnek
- szynka szwarcwaldzka
- olej / oliwa
Przygotować nadzienie:
na patelni rozgrzać odrobinę oliwy / oleju, umyty szpinak pokroić lub porwać na kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię jeśli używamy mrożonego, po prostu wyjąć go na patalnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmażyć. Pomidory pokroić w paski. Ser feta pokruszyć.
Przygotować filety:
filety opłukać i osuszyć, przekroić w poprzek i rozłożyć jak książkę, lekko rozbić tłuczkiem, posmarować oliwą lub olejem (ja używam oliwę z zalewy do pomidorów), oprószyć pieprzem, nie solić (!), na mniej więcej połowie ułożyć szpinak, fetę i suszone pomidory. Zawinąć roladkę i owinąć ją szynką szwarcwaldzką. Ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posmarować cienko oliwą z wierzchu. Wastwić do rozgraznego do 200 stopni piekarnika. Zapiekać ok 45 min. W połowie pieczenia dobrze jest przykryć naczynie z roladkami folią aluminiową, żeby mięso nie było wysuszone.
Podawać np z pieczonymi po szwedzku ziemnikami, które piecze się w tej samej temp. w podobnym czasie oraz surówką.
Smacznego :)
Brzmi apetycznie, ale gdzieś zniknęła w opisie szynka szwarcwaldzka(?).
OdpowiedzUsuńDziękuję :) szynkę już dodałam, umknęła mi po drodze ;)
OdpowiedzUsuń