niedziela, 16 października 2011

Roladki drobiowe ze szpinakowym nadzieniem



Roladki drobiowe ze szpinakowym nadzieniem

W zależności od tego czy chcemy przyrządzić jedną dużą roladę do podzielenia na porcje czy też małe roladki jako pojedyńcze porcje należy przygotować odpowiednio filet z piersi indyka lub właściwą ilość pojedyńczych filetów z piersi kurczaka.

  • filet z piersi indyka / filety z piersi kurczaka
  • szpinak świeży lub mrożony
  • ser feta
  • suszone pomidory
  • czosnek
  • szynka szwarcwaldzka
  • olej / oliwa

Przygotować nadzienie:
na patelni rozgrzać odrobinę oliwy / oleju, umyty szpinak pokroić lub porwać na kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię jeśli używamy mrożonego, po prostu wyjąć go na patalnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmażyć. Pomidory pokroić w paski. Ser feta pokruszyć.

Przygotować filety:
filety opłukać i osuszyć, przekroić w poprzek i rozłożyć jak książkę, lekko rozbić tłuczkiem, posmarować oliwą lub olejem (ja używam oliwę z zalewy do pomidorów), oprószyć pieprzem, nie solić (!), na mniej więcej połowie ułożyć szpinak, fetę i suszone pomidory. Zawinąć roladkę i owinąć ją szynką szwarcwaldzką. Ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posmarować cienko oliwą z wierzchu. Wastwić do rozgraznego do 200 stopni piekarnika. Zapiekać ok 45 min. W połowie pieczenia dobrze jest przykryć naczynie z roladkami folią aluminiową, żeby mięso nie było wysuszone.

Podawać np z pieczonymi po szwedzku ziemnikami, które piecze się w tej samej temp. w podobnym czasie oraz surówką.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Brzmi apetycznie, ale gdzieś zniknęła w opisie szynka szwarcwaldzka(?).

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) szynkę już dodałam, umknęła mi po drodze ;)

    OdpowiedzUsuń