niedziela, 16 października 2011

ziemniaki po szwedzku

Bardzo lubię ziemniaki, w różnych odsłonach, dziś coś co chodziło za mną od jakiegoś czasu :)



Ziemniaki po szwedzku

Ziemniaki obrać i opłukać. Każdy ziemniak ponacinać tak jakby chciało pokroić się go w talarki ale nie nie docinać do końca. Można sobie pomóc układając każdy ziemniak na drewnianej łyżce i dopiero nacinać, wówczas nóz zatrzyma się na brzegu łyżki i nie przetnie ziemniaka do końca. Ponacinane ziemniaki przepłukać zimną wodą, zapobiegnie to sklejaniu się talarków.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub olejem. Ułożyć ziemniaki, posmarować oliwą lub oliwą (najwygodniej użyć w tym celu pędzelka), oprószyć solą i pieprzem. Naczynie z ziemniakami wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok. 30 min. Po tym czasie nalezy ponownie posmarować ziemniaki oliwą lub stopionym masłem, tak by dostało się pomiędzy talarki. Dalej zapiekać ok 30 min do momentu gdy ziemniaki zrumienią się a w środku będą miękkie, co można sprawdzić nakłuwając je nożem. Przed końce pieczenia można posypać je startym żółtym serem. Przed pieczeniem między talarki można także wsunąć cieniutko pokroijony czosnek.

Smacznego :)

3 komentarze: