W sobotę zostałam obdarowana przez mamę śliwkami. Od razu przypomniał mi się przepis, który kiedyś sobie zanotowałam i nie miałam okazji go wykorzystać. Przepis genialnie prosty i podobno zawsze się udaje :) Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i jest bardzo proste.
Ciasto cynamonowo-śliwkowe
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczkli soli
- 1,5-2 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szkanki oleju/oliwy
- 1 duże jajo
- śliwki
Włączyć piekarnik na 180 stopni C.
Osobno wymieszać składniki mokre i suche. Połączyć i wymieszać łyżką.
Formę do tarty posmarować cienko oliwą/olejem/masłem i wylać masę ciasta. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek (stroną wewnętrzną do góry), posypać niewielką ilością cukru (ja preferuję cukier trzcinowy).
Piec w rozgrzanym piekarniku ok 30-35 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz