sobota, 1 października 2011

Pralinki

Pralinki / czekoladki




Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 10 ml / 2 łyżeczki do herbaty likieru Baileys
  • 5 ml / 1łyżeczka do herbaty śmietanki 30%
  • bakalie wg uznania (ja użyłam migdały)
  • kawa rozpuszczalna


Potrzebne będą także:

  • mały pędzelek
  • tacka do kostek lodu
  • dwie miski
  • garnek do gotowania na parze lub garnek + durszlak





Odważyć 25 g czekolady i odłożyć, pozostałą część czekolady pokruszyć, wsypać do miseczki.

Czystą, osuszoną tackę do lodu umieścić w lodówce.

Zagotować wodę w garnku, zdjąć z ognia i umieścić miseczkę z czekoladą w drugiej części garnka do gotowania na parze lub w durszlaku umieszczonym na garnku z parującą wodą.

Mieszać czekoladę do momentu rozpuszczenia.

Posmarować rozpuszczoną czekoladą pędzelkiem cienką warstwą foremki. Umieścić w lodówce. Po kilku minutach czynność powtórzyć.

W czasie gdy foremka wysmarowana czekoladą znajduje się w lodówce w drugiej miseczce pokruszyć odłożoną wcześniej część gorzkiej czekolady (25 g), dodać likier, śmietankę oraz kawę. Roztopić mieszając tak jak wcześniej samą czekoladę. Tym razem nie trzeba zdejmować garnka z ognia. Przestudzić nadzienie.

Do wcześniej przygotowanych foremek wlać masę nadzienia i dodać bakalie (wg uznania) tak by wszystko zajęło max 3/4 wysokości foremki.

Wstawić do lodówki by nadzienie stężało. W tym czasie roztopić pozostałą po smarowaniu foremek czekoladę.

Gdy nadzienie stężeje zalać gorzką czekoladą foremki tworząc "denko" pralinki.

Umieścić w lodówce, po zastygnięciu wyjąć pralinki z foremek i łasuchować :)
Smacznego.

P.S.
Będą następne czekoladowo-pralinkowe przepisy ;)

1 komentarz:

  1. Mniam!!! To ja czekam na kolejne pralinki - bez alkoholowe, bo takimi dziecka nieletniego nie uraczę ;-)

    OdpowiedzUsuń