Placuszki dyniowe
- ok. 400 g dyni (obranej i bez pestek)
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
Sos do placuszków
- pomidory w puszcze lub przecier pomidorowy
- bazylia (suszona lub świeża)
- kilka pieczarek
- sól, cukier, pieprz
Parmezan do posypania.
Najpierw przygotowuję sosik- pieczarki umyć, pokroić w plasterki (można podsmażyć na małej ilości oliwy) i dodać do przecieru lub zmiksowanych pomidorów, doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, bazylią. Zagrzać.
Obraną i pozbawioną pestek dynię pokroić w kostkę i zmiksować, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej oliwie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz