wtorek, 11 października 2011

Placuszki dyniowe

Lubię dynię... lubię na nią patrzeć i lubię ją smakować... Dziś proponuję dyniowe placuszki z czerwonym sosem.



Placuszki dyniowe



  • ok. 400 g dyni (obranej i bez pestek)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku


Sos do placuszków



  • pomidory w puszcze lub przecier pomidorowy
  • bazylia (suszona lub świeża)
  • kilka pieczarek
  • sól, cukier, pieprz


Parmezan do posypania.

Najpierw przygotowuję sosik- pieczarki umyć, pokroić w plasterki (można podsmażyć na małej ilości oliwy) i dodać do przecieru lub zmiksowanych pomidorów, doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, bazylią. Zagrzać.

Obraną i pozbawioną pestek dynię pokroić w kostkę i zmiksować, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej oliwie.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz