czwartek, 6 października 2011

Cytrynowe ciasteczka

Ciasteczka cytrynowe ściągnięte od Doroty , u której występują pod nazwą wiosenne ciasteczka :) Pachną obłędnie cytrynowo i tak też smakują.


  • 250 g miękkiego masła
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 335 g mąki (2¼ szklanki)

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (na około 3-4 mm grubości), podsypując mąką. Wycinać ciasteczka. Układać na blaszce w niedużych odstępach.
Piec około 5 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Upiekłam motylki i kociaki na życzenie córci ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz