Składniki na 2-3 porcje:
- 250 g makaronu penne
- pół opakowania mrożonego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów
- cukinia
- 5 łyżek wyłuskanych pestek dyni
- parmezan
- oliwa z oliwek
Na patelni podgrzać łyżkę oliwy i przygotować szpinak- rozmrozić i lekko podgrzać. Zdjąć z patelni i odstawić. Wsypać na patelnię pestki dyni i lekko uprażyć. Dosypać do odstawionego szpinaku.
Pokroić cukinię na cienkie plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki.
Zagotować wodę na penne. Ugotować makaron al dente. W trakcie gotowania makaronu rozgrzać na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażyć czosnek z cukinią (można użyć patelni grillowej). Szpinak z pestkami dyni doprawiony pieprzem i solą zmiksować w blenderze, to będzie nasze pesto. Makaron odcedzić, nie przelewać zimną wodą tylko do garnka wlać łyżkę oliwy, włożyć makaron i wymieszać go ze szpinakowym pesto. Talerz opruszyć świeżo zmielonym pieprzem, nałożyć penne z pesto, na to cukinię z suszonymi pomidorami, posypać parmezanem (niestety ja dziś go nie miałam i zastąpił go starty mazdamer).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz