środa, 26 października 2011

Gofry belgijskie

Zanotowane mam kilka przepisów na belgijskie gofry, dziś testuję pierwszy, który pochodzi z bloga Antinac.



Gofry belgijskie


Składniki na około 16 sztuk:
  • 180g cukru
  • 3 jajka
  • 200g masła
  • 2 torebki cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego ekstraktu alkoholowego waniliowego)
  • 250g mąki
  • szczypta soli

Masło rozpuścić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą do białości. Stopniowo dodawać wystudzone masło i mąkę. Wymieszać dokładnie na gładką masę.
Ciasto powinno być dosyć gęste, nie lejące się.
Maszynę do gofrów nagrzać i lekko naoliwić. Nakładać po łyżce stołowej ciasta na środek kratki. Piec na jasnozłoty kolor. Gofry nie powinny zajmować całej powierzchni kratki, dlatego też trzeba wymierzyć porcję ciasta odpowiednio do maszyny. Mam niestety gofrownicę z wzorem serduszek a tu sprawdziłaby się lepiej taka z kratką na całej powierzchni lub z dwoma prostokątnymi goframi. Gofry po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego przed spożyciem należy je ostudzić.
Smacznego:-)

Edit:
bardziej smakują mi jednak gofry z wcześniejszego przepisu, który zamieściłam TU ale to oczywiście kwestia dyskusyjna ;) Te wcześniejsze są jak dla mnie takie bardziej "gofrowe" to wychodzą jak kruche ciasteczka :)

2 komentarze:

  1. Mam świetny przepis na gofry belgijskie i zapraszam: http://beatka03kuchennie.blogspot.com/search/label/Gofry
    Ten na pewno też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń