poniedziałek, 24 października 2011

Ciasto gruszkowe






Ciasto gruszkowe

Składniki ciasta:

  • 4 - 5 gruszek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy


Polewa:

  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru



Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mleko wymieszać z olejem. Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować. Dodać mleko z olejem. Zmiksować. Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wlać połowę ciasta. Ułożyć obrane i pokrojone w plasterki gruszki. Zalać pozostałą częścią ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 30 min.
Przygotować polewę. Roztopić masło, zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki cukru oraz jajko, wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, polać polewą, ponakłuwać widelcem i zapiec przez 20 minut.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz