Przepis widziałam m.in w kuchnia.tv
Dżem dyniowo-pomarańczowy z korzenną nutą:
- 1 kg dyni
- 3 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze
- sok z 1 cytryny
- 0,5 kg cukru trzcinowego
- kawałek (około 2 cm) korzenia imbiru
Dynię wypestkować i pokroić na cząstki. Ugotować w szklance wody z cukrem trzcinowym (odsypać 2 łyżki), na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Pomarańcze obrać, pokroić na cząstki i dodać do gotującej się dyni. Skórki pomarańczy zachować, odkroić białe gorzkie części i pokroić w paseczki. W rondelku zagotować syrop z 0.5 szkl. wody i 2 łyżek cukru trzcinowego i wrzucić do niego pokrojone w paski pomarańczowe skórki. Poczekać aż zmiękną (ok. 15 min). Ugotowane owoce zmiksować. Dodać syrop ze skórkami, sok z cytryny i tarty imbir. Ja zmiksowałam lekko skórki przed dodaniem do dyni i pomarańczy, dodałam także szczyptę cynamonu. Całość ponownie gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Przełożyć do słoików.
Smacznego :)
ile za słoiczek Novinko?? proszę przesłać jeden :P)) buźka
OdpowiedzUsuńWyszedł bardziej przecier niż dżem, bardzo płynny, a gotowałam nawet dłużej niż w przepisie.
OdpowiedzUsuńTen przepis wykorzystam na bank!
OdpowiedzUsuń40 year-old Environmental Specialist Fianna Hegarty, hailing from Val Caron enjoys watching movies like "Craigslist Killer, The " and Electronics. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a T100 Xtra. sprawdz
OdpowiedzUsuń