poniedziałek, 3 października 2011

Czekoladki z chili

Czekoladowego szaleństwa ciąg dalszy ;)



Pralinki z nadzieniem z gorzkiej czekolady i chili



  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 15 ml / 3 łyżeczki do herbaty śmietanki 30%
  • sproszkowane chili

- mały pędzelek
- tacka do kostek lodu
- dwie miski
- garnek do gotowania na parze lub garnek + durszlak





Odważyć 25 g czekolady i odłożyć, pozostałą część czekolady pokruszyć, wsypać do miseczki.

Czystą, osuszoną tackę do lodu umieścić w lodówce.

Zagotować wodę w garnku, zdjąć z ognia i umieścić miseczkę z czekoladą w drugiej części garnka do gotowania na parze lub w durszlaku umieszczonym na garnku z parującą wodą.

Mieszać czekoladę do momentu rozpuszczenia.

Posmarować rozpuszczoną czekoladą pędzelkiem cienką warstwą foremki. Umieścić w lodówce. Po kilku minutach czynność powtórzyć.

W czasie gdy foremka wysmarowana czekoladą znajduje się w lodówce w drugiej miseczce pokruszyć odłożoną wcześniej część gorzkiej czekolady (25 g), dodać śmietankę oraz chili. Roztopić mieszając tak jak wcześniej samą czekoladę. Tym razem nie trzeba zdejmować garnka z ognia. Przestudzić nadzienie.

Do wcześniej przygotowanych foremek wlać masę nadzienia tak by wszystko zajęło max 3/4 wysokości foremki.

Wstawić do lodówki by nadzienie stężało. W tym czasie roztopić pozostałą po smarowaniu foremek czekoladę.

Gdy nadzienie stężeje zalać gorzką czekoladą foremki tworząc "denko" pralinki.

Umieścić w lodówce, po zastygnięciu wyjąć pralinki z foremek i łasuchować :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz