poniedziałek, 3 października 2011

Czekoladki z białym nadzieniem

Pralinki z białą czekoladą



  •  tabliczka gorzkiej czekolady
  • 25 g białej czekolady
  • 10 ml / 2 łyżeczki do herbaty likieru Baileys
  • 5 ml / 1 łyżeczka do herbaty śmietanki 30%


- mały pędzelek
- tacka do kostek lodu
- dwie miski
- garnek do gotowania na parze lub garnek + durszlak


Odważyć 25 g białej czekolady pokruszyć, wsypać do miseczki, dodać likier i śmietankę.

Gorzką czekoladę pokruszyć i wsypać do miseczki.

Czystą, osuszoną tackę do lodu umieścić w lodówce.

Zagotować wodę w garnku, zdjąć z ognia i umieścić miseczkę z gorzką czekoladą w drugiej części garnka do gotowania na parze lub w durszlaku umieszczonym na garnku z parującą wodą.

Mieszać czekoladę do momentu rozpuszczenia.

Posmarować rozpuszczoną czekoladą pędzelkiem cienką warstwą foremki. Umieścić w lodówce. Po kilku minutach czynność powtórzyć.

W czasie gdy foremka wysmarowana gorzką czekoladą znajduje się w lodówce drugą miseczkę białą czekoladą, likierem i śmietanką umieścić w garnku. Roztopić mieszając tak jak wcześniej samą czekoladę. Tym razem nie trzeba zdejmować garnka z ognia. Przestudzić nadzienie.

Do wcześniej przygotowanych foremek wlać masę nadzienia tak by wszystko zajęło max 3/4 wysokości foremki.

Wstawić do lodówki by nadzienie stężało. W tym czasie roztopić pozostałą po smarowaniu foremek czekoladę.

Gdy nadzienie stężeje zalać gorzką czekoladą foremki tworząc "denko" pralinki.

Umieścić w lodówce, po zastygnięciu wyjąć pralinki z foremek i łasuchować :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz