sobota, 15 października 2011

Cytrynowe babeczki

Zawsze kusiło mnie by zrobić babeczki udekorowane zawijaskiem z jakiejś masy... Najpierw nie miałam przepisu na to jak się taką masę robi, później nie miałam rękawa, którym takową dekorację mogłabym zrobić... Teraz mam przepis i rękaw też mam i wiem już, że potrzebuję inne papilotki, takie o mniejszej średnicy i wyższe i nie popełnię już takiego błędu jak dziś- dodałam do masy olejek waniliowy i słodycz nawet jak dla mnie zrobiła zbyt duża. Następnym razem krem będzie cytrynowy :) Inspiracja i przepis pochodzi od Maji- dziękuję :)



Cytrynowe babeczki


Składniki na babeczki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 95 ml mleka
  • sok z jednej cytryny


Składniki do masy:

  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • olejek aromatyzujący
  • opcjonalnie barwnik


Włączyć piekarnik na temperaturę 180 C. Przesiać przez sitko mąkę, dodać proszek do pieczenia. Dodać masło, jajka i cukier a następnie ubijać mikserem do uzyskania lekkiej, jasnej masy. Dodać mleko i sok z cytryny. Wymieszać wszystko mikserem. Nałożyć masę babeczkową do papilotek, do 1/2 wysokości. Umieść formę z papilotkami w piekarniku i piec przez 20-25 minut. Gdy się zarumienią, wyjąć z piekarnika i pozwolić im wystygnąć. Wymieszać wszystkie składniki do masy. Włożyć do rękawa cukierniczego a następnie udekorować babeczki.


Smacznego :)

2 komentarze: