Makaron z tuńczykiem i serkiem mascarpone
- makaron
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie serka mascarpone
- puszka tuńczyka (w oleju lub sauté)
- otarta skórka z cytryny
- kapary (opcjonalnie)
- świeża bazylia
- parmezan
- oliwa z oliwek
- świeży pieprz
Czosnek pokroić lub przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie. Dodać na patelnię tuńczyka (jeśli jest w oleju, to odsączyć), kapary (opcjonalnie) i 3/4 opakowania serka mascarpone. Dodałam jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Można zmiksować.
Makaron ugotować aldente, odcedzić pozostawiając troszkę wody z gotowania. Makaron przełożyć na patelnię z sosem, dodać pozostałą część serka mascarpone i odrobinę wody z gotowania makaronu jeśli sos jest zbyt gęsty.
Talerz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem (użyłam pieprzu z suszoną cytryną), wyłożyć makaron z sosem, posypać parmezanem, udekorować świeżą bazylią.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz