piątek, 21 października 2011

Babeczki pomarańczowo-jogurtowe




Babeczki pomarańczowo-jogurtowe

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • - 2 jaja
  • - 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • - sok z małej pomarańczy (ewentualnie olejek aromatyczny)
  • - otarta skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
  • - cukier puder do posypania


Rozgrzać piekranik do 180 stopni C.
Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać.
Zmiksować masło z cukrem. Dodać jajka miksując. Dodawać mąkę z proszkiem i solą na przemian z jogurtem naturalnym cały czas miksując. Dodać sok z pomarańczy lub olejek aromatyczny i skórkę.
Nałożyć ciasto do papilotek lub foremek. Babeczki nie będą rosłu duże więc można foremki wypełnić prawie do pełna. Piec ok 15 min.

Można przygotować wersję cytrynową zastępując pomarańczę dwoma małymi lub jedną dużą cytryną.

Smacznego :)

2 komentarze: