poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Wariacje na temat chlebka Dukana

Od początku sierpnia jestem na diecie proteinowej Dr Dukana. Podzielę się kilkoma sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Nie zawsze będą one dokładnie takie jak w książce "Metoda doktora Dukana" czasem będą trochę zmodyfikowane, wówczas spiszę i oryginalny przepis i moją wersję.

Pierwszym z przepisów będzie Chlebek Dukana, który w książce jest zaprezentowany jako składnik Cheeseburgerów z curry.


Oryginalny przepis brzmi:

Chlebek Dukana:

  • 2 czubate łyżki stołowe otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe beztłuszczowego białego serka
  • 1 jajko + 2 białka

W misce wymieszać dokładnie wszystkieskładniki na chlebek Dukana, dodając kolejno: otręby owsiane, proszek do pieczenia, biały serek i jajka. Ciasto wlać do dwóch okrągłych foremek i wstawić na 5 min do mikrofalówki. Po wyjęciu chlebek ostudzić. Kiedy chlebek ostygnie, wyjąć go z okrągłych foremek, przekroić na pół poziomo jak tort i obsmażyć z dwóch stron na patelni lub upiec na grillu w piekarniku.


Moje wariacje na temat Chlebka Dukana:

Lubię do chlebka dodać różne inne składniki np: przyprawy, granulowany czosnek, suszoną cebulkę, krojoną w kosteczkę szynkę, sezam oraz w dni warzywne pokrojone suszone pomidory.

Do chlebka używam twarogu sernikowego Dr Oetkera, twaróg mielony Złota Rosa lub twaróg sernikowy Tesco, wszystkie trzy mają od 2,5 do 3% tłuszczu.

Masę chlebkową rozlaną do miseczek wstawiam do mikrofali na 6:30 min, bo moja kuchenka chyba ma ciut słabą moc a po ostudzeniu i przekrojeniu chlebków podpiekam je w tosterze.

Taki chlebek zjadam z szynką, posmarowany białym serkiem lub np tak jak na zdjęciach poniżej z jajecznicą. Tu akurat jest chlebek z jajecznicą z curry i świeżą miętą.


Masa chlebkowa rozlana do miseczek i wstawiona do mikrofali



Po 6:30 min pobytu w mikrofali



Chlebki po ostudzeniu wyjęte z foremek



Chlebki przekrojone czekają na podpieczenie w tosterze



Chlebki podpieczone w tosterze



I dzisiejsze śniadanko, czyli Chlebek Dukana z granulowanym czosnkiem, suszoną cebulką i jajecznicą z curry i świeżą miętą


Smacznego, nie tylko dla osób na diecie ;-)





1 komentarz:

  1. hej! ja robię wersję z cynamonem, słodzikiem i kakao pychhha na słodko!

    OdpowiedzUsuń