Placuszki cukiniowe
- cukinia
- mąka pszenna
- jajko
- sól
- ewentualnie inne przyprawy (używam np: granulowany czosnek, bazylię...)
Cukinę ścieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli jest młoda i ma miękką skórkę to nie obieramy. Następnie wbijamy jajko i dosypujemy tyle mąki, żeby cała masa była lekko płynna, przyprawiamy i smażymy na złoty kolor. Moja córcia uwielbia je z ketchupem.
Smacznego :)
Ostatnio próbowałam zrobić takie placuszki, ale nieco (po swojemu zmodyfikowałam przepis) i to chyba był mój błąd, bo placuszki przywierały do patelni i bardzo mocno ciągnęły tłuszcz. Poza tym były w środku wodniste i rozwalały się.
OdpowiedzUsuńJednak na działce mam tyle kabaczka, że napewno zrobię drugie podejście :) Tym bardziej nie eksperymentując - często to co najprostsze jest najlepsze :D
Pozdrawiam i dziekuję za przypomnienie o placuszkach :)