sobota, 15 maja 2010

Jajecznica po meksykańsku

Jajecznica po Meksykańsku - przepis z programu i książki "Nigella Ekspresowo".



Oryginalny przepis:


  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2-3 kukurydziane tortille
  • dymka posiekana
  • strąk czerwonej papryki chilli
  • 2 pomidory z puszki
  • 5 dużych jaj
  • sól


Chilli oczyścić i pokroić drobno, pokroić szczypior i pomidory z puszki.
W małej miseczce roztrzepać jajka.
Na patelni rozgrzałać olej i wrzuciłać tortille pokrojone nożyczkami na paski. Podsmażyć, aż zrobią się chrupkie i przełożyć na talerz.
Teraz na patelnię wrzucić chilli, dymkę, pomidory, przesmażyć, aż papryczka trochę zmięknie i dodać roztrzepane jaja i paski tortilli. Posolić do smaku i smażyć mieszając.

Z braku wszystkich w/w składników moja jajecznica wzbogacona została jedynie szczypiorkiem i tortillą. Podsmażona tortilla stała się jednym z moich ulubionych dodatków do jajecznicy.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz