sobota, 15 maja 2010

Pączki i pączusie

Serkowe pączki

  • 3 szklanki mąki
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru

Wszystko razem wyrobić (gdyby ciasto było za bardzo klejące dodać trochę więcej mąki), wałkować na placek grubości ok 0,5 cm, wykrawać kółka szklanką, a w nich kółka kieliszkiem, tak by wyszły oponki. Smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia.


* * * * *

"Płynne" ciasto pączusiowe

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego (może być naturalny albo waniliowy)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia albo sody
  • szczypta soli

Wszystko należy wymieszać i kłaść łyżeczką na rozgrzany olej. Posypać cukrem pudrem (ja lubię taki zmielony z cukrem waniliowym).

Można dodać wg uznania aromat zapachowo-smakowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz