sobota, 15 maja 2010

Torcik bezowy z mascarpone

Torcik bezowy z mascarpone (przepis od mojej koleżanki- dziękuję Haniu)


  • 250ml śmietany kremówki
  • 250 serka mascarpone
  • 2 krążki bezowe
  • garść orzechów włoskich
  • garść daktyli


kremówkę ubić, dodać serek mascarpone (połączyć) oraz posiekane orzechy i daktyle = wymieszać. na blaszce położyć krążek bezowy, na krążek wyłożyć masę, położyć krążek bezowy. wszystko posypać kakaem i kawą (ok łyżeczki każdego). schłodzić (ok 3 godz)

jeśli nie masz krążków bezowych mogą być bezy, ale nie świecące-takie są słodzone i chyba z dodatkiem galaretki i nie zmiękną (zwykłe bezy nie będą połyskiwać;) ) deser ten można także robić np w pucharkach.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz