Kolejny z przepisów mojej znajomej Ewy M. :) Przeze mnie jeszcze nie testowany, oczywiście jeśli tylko upiekę dam znać ;) A to składniki, sposób wykonania i kilka słów od Ewy o tej roladzie:
Rolada jabłkowa
- 4 jajka
- 1/2 szkl.cukru
- 3/4 szkl.mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 średnich jabłek
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Blachę wyłożyć pergaminem, rozłożyć starte jabłka,na to wylać przygotowane ciasto.
Piec ok.40min.w temp.170-180°C
Po upieczeniu ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć w roladę.
Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie
Robiąc to ciasto - popełniłam błąd - ciasto wyłożyłam na papier do upieczenia i w ten sposób straciłam część jabłek - po prostu przykleiły się.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień pod warunkiem że nie "wyjdzie" wcześniej bo jest pyszne.
Smacznego :)
( fot. Ewa M.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz