sobota, 15 maja 2010

Gofry

Gofry

Przewertowałam i przetestowałam przynajmniej kilkanaście różnych przepisów na gofry ale okazało się, że w domowych warunkach i na domowym sprzęcie to wcale nie takie proste by przyrządzić naprawdę smaczne gofry. Podobno duże znaczenie ma moc gofrownicy i to by była jak “najcięższa”, no i o efekcie gofrów kupowanych w budkach nie za bardzo jest mowa, bo ich sekret ponoć tkwi w jednym ze składników a mianowicie jajkach w proszku. Gofrownicę mam nie najsłabszej mocy i w końcu z przepisem udało się na tyle, że z efektu gofrów domowych jestem w końcu zadowolona a każdy kto ich spróbował był smakowicie zadowolony.



Oto przepis:

  • 1½ szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 7 łyżek oleju (może być oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron)
  • 1¾ szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • opcjonalnie: cukier waniliowy lub aromat

Suche składniki wsypać do miski. Z białek z dodatkiem soli ubić pianę. Do suchych składników dodać mleko, żółtka i olej. Dokładnie wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Porcję ciasta nalewać na gofrownicę i piec na złoty kolor. Podwać wg uznania: z bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami etc

Smacznego.



2 komentarze:

  1. Do mojej gofrownicy dodano paczkę gotowego proszku do przygotowania ciasta, ale wolałam zrobic z normalnych "żywych" jajek mąki, mleka i oleju :-) Twoja gofrownica jest za to urocza, moja robi zwykłe prostokąty. Za to moc większa, niż wiekszosci znalezionych- 1300.

    OdpowiedzUsuń