sobota, 15 maja 2010

Bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne

Bułeczki właśnie wyjęte prosto z pieca, w domu jeszcze czuć zapach pieczonego pieczywka.

Ciasto przygotowuję w maszynie do pieczenia chleba ale można je zrobić również w tradycyjny sposób.


Łatwiutkie bułeczki pszenne:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ płaskiej łyżki soli
  • ½ łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z pestek winogron
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 250 ml ciepłej wody
  • jajko lub białko do smarowania
  • ziarenka (słonecznik, mak, sól, kminek, siemię etc, co kto lubi)


Do maszyny wlać wodę (jeśli używamy świeżych drożdży, to należy je dołączyć do wody, wymieszać i dopiero wlać) i oliwę. Wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Włączyć program TIGE- mieszanie, wyrabianie i wyrastanie ciasta. Po sygnale dźwiękowym można dodać różne ziarenka lub zioła. Gdy program się skończy wyjąć ciasto z maszyny, lekko rozwałkować lub ugnieść rękoma na blacie (stolnicy) na grubość 2-3 cm. Wykrawać szklanką lub foremką bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem lub białkiem, posypać nasionkami wg uznania. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 20 min.

Z podanej porcji ciasta wychodzi 10 bułeczek średnicy ok. 7-8 cm.

Bułeczki są pyszne, polecam i życzę smacznego.

1 komentarz:

  1. dzisiaj kolejny raz piekłam bułeczki i miałam ciut za mało maki, więc dodałam szklankę mąki żytniej - smak bułeczek trudno opisać - są tak pyszne, że już prawie zniknęły (a skończyły się piec godzinę temu)

    OdpowiedzUsuń