niedziela, 11 marca 2012

Muffiny z czekoladą i śliwkami



Przepis na 12 sporych sztuk:

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 100-120 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 opakowania serka homogenizowanego naturalnego (300 g)




  • 12 suszonych śliwek
  • 12 kostek czekolady



Składniki suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Połączyć zawartość obu misek i lekko wymieszać. Nakładać porcję ciasta, układać na niej kostkę czekolady a na niej śliwkę, przykryć porcją ciasta. Opcjonalnie na wierzchu można posypać odrobiną cukru trzcinowego.

Piec w 190 stopniach przez ok. 25 min

Smacznego :)

2 komentarze: